background

08 January 2018

PREGNANCY: 10W5D

Assalamualaikum..

8-Jan-2018

Hari ni cuma nak update tentang perkembangan kandungan...Pukul 2 tadi ada chekup kat KKM dan untuk scan lagi sekali.Alhamdulillah masa scan dah nampak bentuk baby dan heart beat.Seronok sangat rasa bila ada satu lagi nyawa dalam rahim yang perlu di jaga.

Sepanjang mengandung ni alhamdulillah tak ada sebarang alahan, termasuk morning sickness.Malah tadi masa timbang pun naik 1.5kg sepatutnya nurse bagitau 0.5kg je kena naik..hihiii..terlebih makan pulak..dah kena diet..tak boleh makan karbohidrat..

Bulan depan kena minum air gula pulak.Doakan yang baik-baik ye..Assalamualaikum

09 December 2017

IM PREGNANT!

Assalamualaikum

Alhamdulillah..tiada kata dapat diungkap lagi..Bersyukur YA Allah engkau telah mendengar dan memakbulkan doa aku.Sepanjang 6 tahun menunggu untuk anugerah terindah ini.

Pada 26 Nov 2017 @ 5.30pm balik dari shopping barang rumag, tetiba tergerak hati nak test UPT  memandangkan ada lagi 1 kat rumah.Simpanan stok bulan lepas punya sebenarnya.

Tak jangka pun akan naik dua line (sangat terang) sebab aku tengah makan ubat domperidone (untuk cetus susu), mengikut cakap DR ubat tu maybe akan mengganggu period,jadi tak aspek langsung.Masa tu period dah lewat 5 hari.

So keesokan harinya aku buat urine test sendiri dan hantar makmal.Hasilnya positif jugak.Masih was-was takut jadi macam bulan lepas.Aku masih belum xcited tapi lebih kepada risau.Sebab belum cek dengan DR lagi.

3 DEC (Ahad)

Aku pergi cek kat klinik mediviron memandangkan kat situ ada scan.Nak jugak tengak betul ke aku pregnant ni..Bila cek dan bagi history aku semua kat DR dan scan memang DR cakap ada kantung dan regular.Waktu ni pun tak excited sangat sebab baru lagi..

6 DEC (Rabu)

Masa pergi kerja naik motor, dah sampai tempat kerja terus pg toilet dan tgk secalit spotting di panties.Rasa nak nangis..Takkan tak jadi kot..huhu..Petang tu terus pg klinik Pakar wanita taman sri manja.Jumpa DR jaswant singh yang sangat lembut percakapannya.Dia scan perut aku dan tengak kantung cantik dan dah ada heart beat..Ukuran pun sama dengan tarikh sepatutnya..Dan DR tersebut telah memberi injection untuk kuatkan rahim..Bayaran kat klinik tersebut agak mahal disebabkan injection tersebut.Lebih kurang RM300..

Malam tu dah kena gerak ke sg petani untuk urusan baby angkat.

8 DEC (Jumaat)

Dah buat buku pink di klinik KKM.

PROSES PENGAMBILAN ANAK ANGKAT

Assalamualaikum

Beberapa bulan ni agak sibuk dengan proseur yang perlu di lalui untuk proses pengambilan anak angkat.Kat bawah ni aku senaraikan prosedur apa yang aku lalui sepanjang proses:

8 AUGUST 2017
PENGHANTARAN BORANG PERMOHONAN .Bayaran pendaftaran RM50

Hanya hantar melalui email sahaja
25 AUGUST 2017
TEMUDUGA BERSAMA ORPHANCARE

Penemuduga dua orang sahaja dan bertanya kan mengenai hal peribadi
4 OCT 2017
LAWATAN ORPHAN CARE KE RUMAH
28 OCT 2017
PARENTS TRAINING 

Dilakukan di area subang jaya (bergantung pada pihak penganjur) dan bayaran RM150 termasuk breakfast dan lunch yang sangat sedap.
Training 10 jam dari 9am-6pm
Semua trainer dari pusat orphancare
Ilmu yang bermanfaat
17 NOV
INTERVIEW JKM DENGAN PUAN NURLINA

Pada masa interview ni ,Puan Nurlina ada beritahu yang dia ada handle 1 kes mengenai seorang ibu yang tak mahu anaknya(belum berkahwin) dan masih belum scan.Jika ada apa-apa berita akan diberitahu kelak.Tak nak aku berharap.Kadang-kadang ibu tersebut selepas kelahiran dia tak nak bagi anak dia.

Interview ni cuma tanya berkenaan peribadi jugak.Mengenali Ibu Bapa angkat sebelum berlaku pengangkatan.
 28 NOV
Dapat panggilan dari orphan care mengenai seorang bayi lelaki yang dilahirkan pada awal nov dan tidak cukup bulan.Diwadkan di sg petani dan pada tarikh ini,bayi tersebut sihat dan boleh discharge dari wad.Aku menolak sebab husband aku outstation.Pihak court sg petani menyuruh kami ibu bapa angkat untuk datang pada hari khamis (iaitu 2 hari selepas tarikh ini) dan husband tidak dapat hadir disebabkan outstation.Jadi terpaksa bagi pada pasangan lain terlebih dahulu.


30 NOV  (khamis)     .

Pihak Orphan care telefon semula menyatakan ibu bapa angkat yang  sebelum ni pun terpaksa menolak disebabkan suaminya yang sakit yang pada mulanya setuju dan pasangan tersebut dah beli barang baby pada hari rabu,tapi dah bukan rezeki mereka.Jadi aku berbincang dengan husband.Dan husband setuju untuk mengambil bayi tersebut di sg petani.So kena naik mahkamah pada khamis minggu depannya .

7 DEC (2pm)

Dah sampai di perkarangan mahkamah,tiba-tiba dapat 1 panggilan dari Peg Orphan Care menyatakan baby tersebut tidak di discajkan oleh peg JKM kerana baby tersebut ada jangkitan paru-paru dan perlu di isolate.Waa...kecewa jugak time tu sebab datang dari jauh.Aku pun tanya la tak de cara lain ke untuk buat prosiding dulu ke,bawa baby ke KL dan buat rawatan kat sana ker..Dan dia cakap tak boleh..baby kena pantau..Dah tak ada rezeki...Kami terus balik ke KL dan sedit kecewa...Saya cuma bagitau pada pihak orphan care sekiranya baby tersebut sihat,minta diorang cari ibubapa angkat baru disebabkan jauh nak travel semula ke sg petani takut jadi lagi benda yang sama..Tapi semua nya ada hikmah..


25 October 2017

GUGUR??

Assalamualaikum..

20 Oct adalah tarikh period aku sepatutnya dan tetiba datang awal pulak period aku iaitu pada 17 Oct.Itu pun masa buang air kecil baru perasan ada sikit darah tapi bukan kat panties.Then aku memang ingat period laa,siap cakap ngan kawan lagi "ala period awal pulak".Sebabnya kitorang selalu period sekali.Memang rasa sakit perut macam biasa(period pain). 18 Oct pun mmg ada secalit je kat pad..Kalo period memang dah biasa macam ni,akan datang sikit je dulu bagi hint.

20 Oct tarikh sepatutnya period tapi tak pun dan pad putih bersih lagi.Bangun tidur, mandi nak pergi kerja try UPT tapi line ke 2 memang betul2 faint.So buat tak tau laa lagi dan masih berharap.Breast memang terasa sakit.

23 Oct suruh kawan amekkan darah untuk cek HCG (nasib kerja hospital kan)..hihii dan hasilnya adalah 11 IU/L.Google punya google dapat la range nya.Sekiranya  <5 IU/L "not pregnant" dan sekiranya >25 IU/L "Pregnant".Sekiranya 6-24 IU/L "early pregnancy".Masih berharap mengandung dan tidak terlalu seronok sebab belum scan lagi tengak jantung dan kantung.Macam2 dalam fikiran ni bermain-main, kadang-kadang sampai tak boleh tidur.

24 Oct -tetiba sakit area rahim rasa macam kena cucuk,breast pun rasa macam tak sakit berbanding sebelum ni.Rasa macam tanda-tanda tak menjadi je ni..Memang sah la ni,sebab masa buang air kecil keluar darah macam selaput,dah keluar tu baru tak sakit perut...

25 Oct-Period macam biasa.Tapi period kali ni memang tak sakit perut langsung.Alhamdulillah.Redha dengan semuanya,mugkin ada hikmah disebalik kejadian Allah.Berfikiran positif.

15 October 2017

PERSEDIAAN UNTUK ANAK ANGKAT

Assalamualaikum semua..

Ok harini ada masa aku nak ceritakan mengenai persediaan yang aku telah lakukan untuk mengambil anak angkat.

Pada 4 Oct 2017 yang lepas, staff dari pusat pengambilan anak angkat telah datang ke rumah untuk lawatan.Yela nak tengak keadaan rumah.Aku ingatkan pergi "parents training " dulu baru melawat ke rumah.Tapi diorang buat mana yang sempat dulu.

Diorang cakap ada yang tak sempat lawat ke rumah dan parent training tapi dah dapat anak..Alhamdulillah rezeki diorang.

Semasa sesi melawat tu semua OK.Aku pun tanya la ramai ke listing yang menunggu?Dan dia jawab awak couple yang 7 melayu.Memang terkejut laaa..sebab ingatkan beratus2 dan masa menunggu mungkin bertahun.Tapi 7 couple je,yang ramai nya adalah cina.Sebab kebanyakkan yang bagi anak tak tahu status agama kecuali ada tanda dan surat menyatakan bayi tersebut bukan islam.Jadi jika tiada apa-apa maklumat ,diorang akan bagi bayi tu pada orang islam.

Since dia dah bagitau macam tu dan dia bagitau jugak sekarang dah boleh ready barang-barang baby.Aku pun memang excited laa nak beli barang baby dan terus je hari yang sama senaraikan barang yang perlu.

Di bawah ni adalah senarai yang aku sediakan untuk baby baru:


  • Barut
  • Napkin
  • Bedung
  • Set Mandian & Ubatan(Tropica)
  • Tilam dan bantal
  • Lapik getah
  • Tab mandi
  • Tisu wipes
  • Towel
  • Sapu tangan
  • Krim nappy
  • Set penjagaan bayi
  • Botol susu
  • Box storage baby


Dan yang bawah ni belum beli lagi sebab bersaiz dan tarikh luput


  • Baju,Sarung tangan dan stokin
  • Pampers
  • Susu


Barang yang aku beli mengikut keperluan saja.Atleast bila baby dah ada, tak ada la kelam kabut nak pg bli barang lagi.Cuma tinggal baju,pampers dengan susu jer.


Dan untuk pengetahuan jugak, bila dapat baby ni memang aku nak menyusukan dia sendiri,sebab tu aku pilih baby new born-6month.Untuk menyusukan baby ni aku dah start dah meng"google" cara cetus susu untuk ibu angkat bagi ibu yang tak pernah mengandung.Ingatkan tak dela kan.Ada jugak yang senasib dan berfikiran untuk susu kan anak sendiri.Alhamdulillah.

Dan ada jugak bertanya pada pusat laktasi.Tapi kena ikut program yang diorang jalankan dan ofcoz baby tersebut dah di daftarkan sebagai anak angkat kita.Dan kena buat checkup kesihatan jugak..Takut ubat yang diorang bagi ada side effect.Itu pun diorng bagitau tak janji susu akan keluar ke tak,takut tak mampu je..Tapi aku tak tanya la lebih-lebih .

Search punya seach kat google jumpa blog ibu angkat ni menceritakan tetang cara dia cetus susu.Aku pun ready la semua yang dia bagitau tu.

Jadi aku beli la breast pump di pump on the go.Breast pump yang aku dah beli adalah jenis Auntumnz serene .Mempunyai 3 mode,bunyi sangat senyap,rupa yang kecil dan ringan, rechargeable dan removeable batery.Harga tengah promo tu yang beli jugak..Ingat nak hold dulu sebab belum dapat baby nya.Harga RM450 ,free postage,vcool bag,ice brick dan 6 storage bottle.Memang ciri-ciri nya sesuai di tempat kerja dan travel.Sebab tu aku pilih breast pump ni.




Yang keduanya aku dah jadi ahli shaklee yang sah.Sebabnya nak beli produk ni dah alang-alang nak beli banyak terusla masuk ahli.Aku beli set milk booster, iaitu Alfafa,ESP,Ostemetrik dan vita LEA.




Tapi masih belum dapat lagi shaklee nya..Nanti dah dapat terus nak consume dan nak pump jugak.DR cakap kalau nak cetus susu kena makan pil perancang atau ada suntikan.Tapi tak semestinya berjaya..Bila dah melalui banyak prosedur membuatkan badan letih dan stress langsung tak dapat keluar susu.

Jadi tunggu la perkembangan dari aku ye..Aku pun masih mencuba..Harap2 menjadi la..InsyaAllah..

25 August 2017

PROSEDUR PENGAMBILAN ANAK ANGKAT

Assalamualaikum

Hari ini nak cerita tentang pengambilan anak angkat selepas aku dan hubby decide nak ambil anak angkat, kita pun tak tahu bila di kurniakan zuriat kan..jadi kami memang plan awal untuk jaga dan tekad nak ambil anak angkat..

Sebenarnya niat dah ada sejak tahun 2015 lagi tapi masa tu baru lagi perkahwinan kitorang takut permohonan akan ditolak..lagipun hubby tak setuju waktu tu..Maybe dia nak enjoy dulu..hahah..

Pada july 2017, aku ada email satu pusat baby hatch ni untuk mendaftar sebagai ibubapa angkat dan aku follow je prosedur yang ditetapkan oleh pihak pusat ni.Segala dokumen yang mereka perlukan memang kitorang lengkapkan.Kami hanya berhubung melalui email sahaja, borang permohonan pun aku hantar by email jugak.Senang kan zaman sekarang ni..hihiii

Then, pada 15Aug2017 , aku terima satu panggilan untuk interview dan sediakan segala dokumen yang di minta oleh pihak pusat tersebut.Betapa seronoknya aku walaupun hanya interview je baru..

Segala dokumen memang dah ada,kecuali medical report sahaja,sebab aku baru je apply..dan dalam tempoh sebulan baru dapat, tak sangka pulak di panggil interview secepat ni..Ingat kena tunggu 6 bulan sebab listing panjang...huhu..Alhamdulillah..So dokumen yang masih belum lengkap diorang minta emailkan kemudian je..senang sikit..

Pada 25Aug 2017, hari interview. Aku memang dah prepare dah segala soalan yang akan di tanya, sebab tertanya jugak interview macam kerja ke..tapi tak pun, diorang interview santai2 je,cuma nak mengenali ibu bapa angkat ni lebih sebelum menyerahkan baby..yela kan sekarang banyak kes..

Habis sesi interview, kitorang perlu pergi "parents training" ..sepatutnya pada 9 sept di johor , tapi hubby tak boleh..ada hal lain waktu tu..Lepas parents training baru la kitorang layak di letakkan di bawah listing menunggu.

Aku tak nak cerita detail tentang interview yang dijalankan, sebab hanya perbualan biasa tentang ibu bapa angkat..macam bersembang..hihii..so jangan risau naa kepada sesiapa yang nak apply tu.Tentang pusat tu pun aku tak nak inform lagi, segala maklumat aku akan inform jika pengangkatan berjaya..

05 August 2017

NEXT PLAN TTC

Assalamualaikum semua..

Wah..lamanya tak menaip kat sini,tak tau dah nak cerita ape..Sekarang dah bulan 8,maksudnya dah 8 bulan selepas laparoscopy, kalau ikutkan plan pada tahun 2015 aku akan proceed IVF sekali lagi sekiranya masih belum dikurniakan zuriat ,tapi bukan tahun ni laa..aku akan proceed IVF insyaAllah next year..IVF seperti biasa sebab tak ada frozen embrio masa IVF yang 1st dulu pada jan 2016..

Dalam masa yang sama aku nak uruskan tentang pengambilan anak angkat.Masih mencari2 lagi maklumat-maklumat tentang pengangkatan ni.Dan nak minta tolong kat semua jugak jika ada sebarang maklumat atau ilmu tentang pengambilan anak angkat boleh share kat sini.Lagi lambat daftar lagi lambat la proses pengangkatan tu..Walaupun dah daftar dengan kebajikan masyarakat tapi still tak ada apa2 maklum balas. Dari 2014 dah daftar..Dah 3 tahun dah..

So ape yang aku buat sekarang hanya lah conceive seperti biasa, makan acid folic,habatus sauda capsul dan herba cina yang baru je 1 bulan pengambilan.

Masih menggunakan OPK untuk waktu subur,dan ternyata waktu subur tidak mengecewakan..Senang nak detect..Masih tiada rezeki.Allah maha perancang..Ada hikamh disebalik semua ni..Kita enjoy dulu naaa...Bercuti cuti dulu,jangan stress..pesanan kepada semua jugak..InsyaAllah semua baik baik belaka..Doakan yang baik2 yee..

Nanti InsyaAllah jan 2018 akan update tentang IVF sekali lagi..Assalamualaikum